Dit is het lekkerste recept voor vlierbloesemsiroop dat ik ken. Ik kreeg het ooit van een vriendin en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. En met mij inmiddels vele anderen. Het loont zeer de moeite er op uit te gaan om wat bloeiende schermen te plukken in het bos. Met deze bijzondere siroop kan op warme dagen een grote karaf met heerlijk dorstlessende limonade worden gemaakt. Een glas ijskoude vlierbloesemlimonade is een flits uit het paradijs! Wie de vlier weet te vinden, die plukt tijdens de bloei in het voorjaar een mandje vol van die witte schermen (stelen goed inkorten)en laat nog voldoende bloesem aan de boom zodat de vogels in de herfst nog bessen hebben. Geen zorgen om de benodigde wijnsteenzuur of citroenzuur, dat zijn toegelaten voedseladditieven ten behoeve van de conservering.
Benodigd voor 4 liter siroop:
40 vlierbloesemschermen
sap van 4 citroenen
2½ kg (riet)suiker
80 gram citroenzuur of wijnsteenzuur (biologische winkel)
Bereiding: Breng 1 1/2 liter water samen met de suiker al roerend aan de kook, laat zachtjes doorkoken tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat de verkregen siroop in de gesloten pan afkoelen. Giet de afgekoelde siroop over in een grote Keulse pot, stopfles of weckpot, voeg het citroensap en wijnsteenzuur of citroenzuur toe en roer alles even om. Duw de vlierbloesemschermen in de vloeistof. Leg een zwaar glazen voorwerp op de bloemschermen om ze onder het wateroppervlak te houden. Sluit de stopfles of weckpot goed af en wordt een Keulse pot gebruikt, dek de opening af met plasticfolie en bind dat vast met een touwtje. Laat alles 3-4 weken op een koele, donkere plaats staan. Giet de inhoud van de pot of stopfles door een fijnmazige zeef van kunststof en vang de siroop op. (Laat de schermen goed uitlekken zonder erop te drukken). Gooi de schermen weg. Spoel ze zeef schoon en giet de siroop nogmaals door de zeef, ditmaal bekleed met een vochtig gemaakt stuk kaasdoek of mousseline, en vang hem op. Doe de vlierbloesemsiroop over in schone en goed afsluitbare flessen. Bewaar de flessen siroop op een koele, donkere plaats. Serveer vlierbloesemlimonade op een warme zomerse namiddag en zorg dat het water waarmee de siroop naar smaak wordt aangelengd in de karaf ijskoud is. Een goede mengverhouding is 1 deel siroop op 6 delen water. Doe ook nog wat ijsblokjes in de karaf voor extra koeling.