Titel: Italiaanse smaken, antipasti
Auteur: Florine Boucher
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1998
ISBN 90-388-1013-x
Antipasti, de kleine hapjes voorafgaand aan de eigenlijke warme maaltijd, strelen het oog en zijn bedoeld om de eetlust op te wekken. Ze kunnen warm of koud zijn en bestrijken het hele speelveld van Italiaanse smaken.
Van een enkel groen olijfje, een stukje harde kaas of enkele schijfjes salami. Maar ook gemarineerde verse ansjovis, gegratineerde mosselen of crostini met olijvenpasta, eekhoorntjesbrood of warme paté van kippenlevertjes met zoute kappertjes.
Een puntje warme pizza, mits flinterdun, behoort ook tot de antipasti in Italië. De mogelijkheden zijn schier oneindig maar qua smaak blijven antipasti trouw aan de Italiaanse beginselen in de keuken: veel smaak en geen poespas.
Antiquarisch is het boek soms nog verkrijgbaar.